Sikring av Windowsdatamaskiner koblet til internett

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 4. jun. 2010 kl. 07:54 av Edmmb (diskusjon | bidrag) (div mindre endringer i teksten)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?Viktig melding.gif Trenger gjennomgang Denne artikkelen trenger muligens oppdateringer og/eller endringer.

Det er en utbredt misforståelse at datasikkerhet er noe som bare angår spesielt interesserte, sannheten er at alle som eier en Windows-PC som på en eller annen måte kobles til internett, risikerer å få maskinen sin angrepet og må selv ta ansvar for å sikre den. Heldigvis kan du ved hjelp av noen enkle trinn gjøre mye for å sikre din PC.

Oppdatert programvare

Det aller viktigste når det gjelder sikring av PC, er oppdatert programvare. Det blir stadig oppdaget [sikkerhetshull] i internettprogrammer og det er derfor viktig at man jevnlig sjekker leverandøren sine websider for oppdateringer.

For alle versjoner av Windows er det Windows Update som gjelder (kan bare brukes med Internet Explorer versjon 5.0 eller nyere).

Bruker du Windows (versjonene 2000, XP, Vista eller 7) bør du aktivere automatisk oppdatering av operativsystemet. Da slipper du selv å huske på å sjekke jevnlig; nye oppdateringer blir automatisk lastet ned og installert når maskinen er koblet til nettet.

Antivirus

For å beskytte din PC mot datavirus og annen skadelig programvare, er det svært viktig å ha et oppdatert antivirus-program. Alle ansatte og studenter ved UiB kan laste ned en ferdig konfigurert versjon fra IT-avdelingens vevsider. Denne versjonen blir automatisk oppdatert med de nyeste virusdefinisjonene fra internett, og du slipper dermed selv å passe på oppdateringer.

Brannmur

En brannmur er et system som kontrollerer inn- og utgående nettversktrafikk og kan sperre for visse typer uønsket eller mistenkelig aktivitet. For eksempel kan brannmuren stilles inn til å bare la visse programmer eller tjenester sende trafikk ut på nettet. Brannmuren

Brukere av Windows (versjonene 2000, XP, Vista eller 7) bør aktivere den innebygde brannmuren i operativsystemet. Denne gir begrenset beskyttelse, men er betraktelig bedre enn ingenting.

Brukere av eldre versjoner av Windows, eller brukere som trenger mer kontroll over brannmuren og beskyttelse også mot utgående trafikk, bør installere en personlig brannmur som f.eks.ZoneAlarm . Denne er bare gratis for privat bruk, se den offisielle nedlastingsiden. Når programmet er lastet ned og installert er det viktig å huske på at du ikke behøver å få panikk selv om brannmuren kommer med en alarm, kryss av for "Do not show this alert again" og fortsett som om ingenting var skjedd. For mer informasjon om personlig brannmur se her.

Andre relaterte lenker:

Microsoft Protect Your PC Web Site Windows XP: Surviving the First Day (PDF) Medisinsk fakultet har også en nyttig side om IT-sikkerhet på PC-er for vanlige brukere, med gode råd om hvordan man unngår å bli hacket. Kanskje maskinen din allerede er hacket uten at du vet det?