Velkommen til samhandlings og sikkerhetspakken

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 31. jul. 2020 kl. 09:05 av Edmmb (diskusjon | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Denne siden er en samleside for informasjon i forbindelse med overgang til Microsoft 365 ved UiB.
Her vil vi samle nyttig informasjon for alle som migreres og skal gå i gang med å ta i bruk dette.

Hvorfor gjør vi dette?
[Kristian skriver noe om prosjektet?]
Eller står dette i infoeposten?

Samhandlings og sikkerhetspakken

Hva er samhandlings og sikkerhetspakken?

Samhandlings og sikkerhetspakken er en samling tjenester for lagring og deling av dokumenter, e-post og samhandling, tekstbehandling og andre vanlige programmer m.m.
Dette er også kjent som Microsoft 365. Ettersom alt ligger i "skyen" innebærer dette at programmer og data er tilgjengelige over nettet fra hvor som helst.

Fordeler for deg:

  • Dine dokumenter, e-post og programmer er tilgjengelige fra der du måtte befinne deg.
  • Du kan dele filer og samhandle med andre. Du har full kontroll over hvem du deler med, både på UiB og utenfor.
  • Du kan installere Office-programmene (Word, Excel, PowerPoint m.fl.) på 5 ulike PC-er du bruker.
  • Med Teams får du en oversiktlig chat-basert arbeidsflate med videomøter, mulighet for samskriving m.m.
  • Du har alltid programmer som er oppdatert til siste versjon.
  • De ulike tjenestene innen Microsoft 365 fungerer godt sammen.
  • Alt er godt beskyttet fordi vi bruker de innebygde sikkerhetsmekanismene i systemet.


Hvordan vil du merke det og hva må du gjøre?

E-Post

Du vil få e-posten din i skytjenesten «Exchange Online». Hvis du allerede bruker Outlook til e-post vil du merke lite forandring. Dersom Outlook er åpen vil du få beskjed om å starte Outlook på nytt
når din e-postboks er flyttet til Exchange Online. I enkelte tilfeller kan det tenkes av kontoen din må settes opp på nytt eller brukernavnet må endres. Spesielt dersom du ikke benytter Windows PC.
Hvis du nå bruker et annet e-postprogram enn Outlook kan det være du må bytte til Outlook dersom det du benytter ikke støtter moderne autentisering. Vi anbefaler alltid å benytte Outlook dersom mulig.

Pålogging med fler-fakturautentisering

Vi tar i bruk to faktorer for å bekrefte din identitet når du logger deg på. Den ene faktoren er passordet ditt. Den andre faktoren er din mobiltelefon.
Du må ta i bruk din mobiltelefon som påloggingsfaktor, enten med en app eller med SMS. Den første gangen du logger på fra en ny PC eller tar i bruk en ny tjeneste, må du bekrefte påloggingen med mobilen.
De fleste kjenner allerede til dette fra nettbanker o.l. Fler-faktorautentisering er et veldig viktig sikkerhetstiltak! Det gjør dine data 99,9 % mindre utsatt for risiko ved identitetstyveri.
Når dette aktiveres vil du få en dialogboks når der du my fylle inn ditt mobiltelefonnummer og/eller aktivere app.

Lagring av dokumenter og filer

Ditt personlige lagringsområde («hjemmeområde») vil ligge i skytjenesten «OneDrive».
I praksis vil mye være som før, men dagens hjemmeområde (O: eller W:) vil hete OneDrive i stedet. Ting du har lagret på hjemmeområdene (O: eller W:), på skrivebordet e.l., må du selv flytte til OneDrive.
Det gamle hjemmeområdet ditt vil være tilgjengelig i en overgangsperiode. Merk at hvis du har filer som inneholder sensitive personopplysninger eller annen informasjon som er strengt fortrolig, finnes det fortsatt
regler for hvordan de kan lagres. Se [lagringsveiledning] for mer info. En stor fordel for deg er at alle filene dine blir tilgjengelig i "skyen" og dermed også på dine mobile enheter (mobiltelefon og nettbrett).
Du kan enten installere en app eller se filene dine via en webside. Det er også mulig å dele lenker til filer med de du samhandler med, og å samskrive i dokumenter.

Informasjons-klassifisering av filer og e-post

Vi tar i bruk klassifisering som gir bedre mulighet til å beskytte informasjon. I Word, Excel og PowerPoint vil du kunne klassifisere filer som Åpen, Begrenset eller Fortrolig. Det samme gjelder for e-poster i Outlook.
Dersom du ikke vedlger klasse, vil filen være Åpen.========

Alternativt gammel tekst - under arbeid

Hva består samhandlings og sikkerhetspakken av?

Hva betyr det for meg at min epost skal migreres?

All migrering av epost vil foregå puljevis og du vil få beskjed i forkant om når din pulje står for tur. Uten at du merker det vil vi flytte eposten din. Når det er ferdig og verifisert
vil du få en beskjed i Outlook om å lukke og starte Outlook igjen dersom du har Outlook åpen. Dette er i hovedsak det du som bruker vil merke. Men du vil også få en mer tilgjengelig
epost som følge av at den nå ligger i skyen. [Mer plass enn tidligere?]

Du kan lese mer om migrering til Exchange Online her:
https://it.uib.no/Exchange_online_migrering

Hva er godkjenning med flere faktorer (MFA)?

MFA står for Multi Factor Authentication (godkjenning med flere faktorer) og betyr i prinsippet at du benytter to faktorer for å bekrefte din identitet ved pålogging.
Den ene faktoren er naturligvis passordet ditt og den andre faktoren er å bekrefte via enten SMS eller en App (Authenticator).
Dette gjør at dataene du har tilgang ved hjelp av din brukerprofil er 99,9 % mindre utsatt for risiko ved identitetstyveri. Se lenke til grundigere forklaring nederst på siden.

Hva betyr det for meg at mine personlige filer ligger i skyen?

I praksis vil det være likt som før. Bortsett fra at dagens hjemmeområde (O: eller W:) nå vil hete OneDrive i stedet. Filer du tidligere har lagret enten på desktop, O: eller W: må du
selv flytte over til OneDrive. Det gamle hjemmeområdet ditt vil være tilgjengelig med lesetilgang i X mnd. Har du sensitive filer i kategori "strengt fortrolig" skal disse fortsatt lagres i [XZYZZX].
Se [lagringsveiledning] for mer info. En stor fordel for deg er at alle filene dine også vil være tilgjengelig i "skyen" og dermed også på alle dine mobile enheter som mobiltelefon og nettbrett.
Du kan enten installere en app eller se filene dine via en webside. Det er også mulig å dele lenker til filer med de du samhandler med, samt å samskrive i dokumenter.
Se mer informasjon nederst dersom du ønsker å vite mer om OneDrive.

Hva må jeg vite om informasjonklassifisering av filer og epost?

Klassifiseringen gir mulighet til å beskytte informasjon. I Word, Excel og Powerpoint vil du få opp en knapp i menyen, der du kan klassifisere filer som Åpen, Begrenset eller Fortrolig. Det samme
gjelder for e-poster i Outlook. Dersom du ikke selv setter annen klassifikasjon, vil Åpen være gjeldende klassifisering. Se lenke nederst på siden for mer informasjon om dette.

==============Mer detaljert informasjon om de andre ulike delene av Office 365 finner du her:

Hva er Office 365?
Hva er Exchange Online?
Hva er Microsoft Teams?
Hva er OneDrive?
Hva er Azure Information Protection?
Hva er Multi Factor Authentication?

Og ved å søke på Kategori Office 365.