Forskjell mellom versjoner av «Programvare for privat datamaskin»

Fra IT-hjelp UiB
(Erstatter siden med «[https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/knowledgeitem?unid=d91441011dd24010a7d3ade81a201e2b Informasjon om dette finnes nå i UiBhjelp]»)
 
Linje 1: Linje 1:
 
+
[https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/knowledgeitem?unid=d91441011dd24010a7d3ade81a201e2b Informasjon om dette finnes nå i UiBhjelp]
IT-avdelingen har ikke brukerstøtte på privat IT-utstyr, og kan ikke installere programvare på private pc-er. Vi kan derimot gi tilgang til en del programvare via CD/DVD eller nedlasting.
 
 
 
[[Fil:BaerbarPC.jpg|300px]]
 
 
 
(Bilde fra colourbox)
 
 
 
== Hva kan jeg installere? ==
 
 
 
Programmer tilgjengelig for nedlasting for privat PC kan deles inn i to grupper:
 
* [[:Kategori:Sitelisensprogramvare|Sitelisensprogramvare]], det vil si programvare der UiB har lisens som dekker alle ansatte og (i noen tilfeller) studenter. Lisensavtaler som tillater bruk på privat maskin begrenser ofte bruksretten til jobb- eller studierelatert bruk. Se aktuell programvare for informasjon om bruksrett og tilgang.
 
* [[Gratisprogramvare|Gratis programvare]]. Dette er altså programvare der de som har laget eller eier programmet ikke krever kjøp av egen lisens.
 
 
 
 
 
 
 
== Nedlasting ==
 
En del programvare der UIB har inngått sitelisensavtale for studenter og ansatte, kan lastes ned fra: https://tjinfo.uib.no/program. Det fleste av disse programmene er begrenset til UiB- jobb eller studierelatert bruk (kan ikke brukes kommersielt).
 
 
 
 
 
== Trygg installasjon og bruk ==
 
 
 
=== Hold programvaren oppdatert ===
 
<div class="uib-important">
 
Husk å holde dine programmer oppdatert på din hjemme-PC! Gratis sikkerhetsverktøy finner du hos
 
[http://www.norsis.no/verktoy/Verktxy.html Norsk senter for informasjonssikring].
 
</div>
 
 
 
=== Begrens programvaren ===
 
 
 
Om du kun bruker administratorpålogging på maskinen bare når du trenger det, vil du også kunne stoppe uønsket programvare.
 
 
 
Vær kritisk til hva du laster ned: Trenger du programvaren? Er det trygt å installere det? Søk på nettet gir gjerne svar på dette..
 
 
 
: [[Informasjonssikkerhet|Les mer om informasjonssikkerhet]]
 
 
 
 
 
[[en:Software on private PCs]]
 
 
 
[[Kategori:Privat datamaskin]]
 
[[Kategori:Programvare]]
 

Nåværende revisjon fra 28. jan. 2021 kl. 15:08