Programvare for privat datamaskin

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 15. jun. 2018 kl. 08:43 av St06047 (diskusjon | bidrag)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

IT-avdelingen har ikke brukerstøtte på privat IT-utstyr, og kan ikke installere programvare på private pc-er. Vi kan derimot gi tilgang til en del programvare via CD/DVD eller nedlasting.

BaerbarPC.jpg

(fra colourbox)

Hva kan jeg installere?

Programmer tilgjengelig for nedlasting for privat PC kan deles inn i to grupper:

  • Sitelisensprogramvare, det vil si programvare der UiB har lisens som dekker alle ansatte og (i noen tilfeller) studenter. Lisensavtaler som tillater bruk på privat maskin begrenser ofte bruksretten til jobb- eller studierelatert bruk. Se aktuell programvare for informasjon om bruksrett og tilgang.
  • Gratis programvare. Dette er altså programvare der de som har laget eller eier programmet ikke krever kjøp av egen lisens.


Nedlasting

En del programvare der UIB har inngått sitelisensavtale for studenter og ansatte, kan lastes ned fra: https://tjinfo.uib.no/program. Det fleste av disse programmene er begrenset til UiB- jobb eller studierelatert bruk (kan ikke brukes kommersielt).


Trygg installasjon og bruk

Hold programvaren oppdatert

Husk å holde dine programmer oppdatert på din hjemme-PC! Gratis sikkerhetsverktøy finner du hos Norsk senter for informasjonssikring.

Begrens programvaren

Om du kun bruker administratorpålogging på maskinen bare når du trenger det, vil du også kunne stoppe uønsket programvare.

Vær kritisk til hva du laster ned: Trenger du programvaren? Er det trygt å installere det? Søk på nettet gir gjerne svar på dette..

Les mer om informasjonssikkerhet