Forskjell mellom versjoner av «Programvare for privat datamaskin»

Fra IT-hjelp UiB
(Redaksjon er sentralisert)
Linje 17: Linje 17:
  
 
== Trygg installasjon og bruk ==
 
== Trygg installasjon og bruk ==
 
=== Antivirus ===
 
Alle pc-er bør ha [[antivirusprogramvare]]. UiB har fra 2011 ''ikke'' lisensavtale for antivirusprogramvare på private maskiner, men det finnes både gratis og betalbare alternativer. Om din maskin ble levert med egen lisens på antivirusprogramvare kan det også være du har en sørvisavtale som forutsetter at denne beholdes. [[Antivirusprogramvare|- Les mer]]
 
 
'''NB! Microsoft slutter slutter å støtte Windows XP den 8. april 2014. I den anledning slutter de også å tilby nedlasting av antivirusprogrammet "Microsoft Security Essentials" til Windows XP. [http://windows.microsoft.com/en-us/windows/end-support-help Mer info finner du her].
 
'''
 
 
  
 
=== Hold programvaren oppdatert ===
 
=== Hold programvaren oppdatert ===

Revisjonen fra 1. des. 2017 kl. 14:31

IT-avdelingen har ikke brukerstøtte på privat IT-utstyr, og kan ikke installere programvare på private pc-er. Vi kan derimot gi tilgang til en del programvare via CD/DVD eller nedlasting.

BaerbarPC.jpg

Hva kan jeg installere?

Programmer tilgjengelig for nedlasting for privat PC kan deles inn i to grupper:

  • Sitelisensprogramvare, det vil si programvare der UiB har lisens som dekker alle ansatte og (i noen tilfeller) studenter. Lisensavtaler som tillater bruk på privat maskin begrenser ofte bruksretten til jobb- eller studierelatert bruk. Se aktuell programvare for informasjon om bruksrett og tilgang.
  • Gratis programvare. Dette er altså programvare der de som har laget eller eier programmet ikke krever kjøp av egen lisens.


Nedlasting

En del programvare der UIB har inngått sitelisensavtale for studenter og ansatte, kan lastes ned fra: https://tjinfo.uib.no/program. Det fleste av disse programmene er begrenset til UiB- jobb eller studierelatert bruk (kan ikke brukes kommersielt).


Trygg installasjon og bruk

Hold programvaren oppdatert

Husk å holde dine programmer oppdatert på din hjemme-PC! Gratis sikkerhetsverktøy finner du hos Norsk senter for informasjonssikring.

Begrens programvaren

Om du kun bruker administratorpålogging på maskinen bare når du trenger det, vil du også kunne stoppe uønsket programvare.

Vær kritisk til hva du laster ned: Trenger du programvaren? Er det trygt å installere det? Søk på nettet gir gjerne svar på dette..

Les mer om IT-sikkerhet