Forskjell mellom versjoner av «Programvare for privat datamaskin»

Fra IT-hjelp UiB
(Tok vekk feilaktig info om at innkjøpte lisenser også kan brukes på hjemmepc)
(Erstatter siden med «[https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/knowledgeitem?unid=d91441011dd24010a7d3ade81a201e2b Informasjon om dette finnes nå i UiBhjelp]»)
 
(11 mellomliggende revisjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{BRA}}
+
[https://hjelp.uib.no/tas/public/ssp/content/detail/knowledgeitem?unid=d91441011dd24010a7d3ade81a201e2b Informasjon om dette finnes nå i UiBhjelp]
IT-avdelingen har ikke brukerstøtte på privat IT-utstyr, og kan ikke installere programvare på private pc-er. Vi kan derimot gi tilgang til en del programvare via CD/DVD eller nedlasting.
 
 
 
[[Fil:BaerbarPC.jpg|300px]]
 
 
 
== Hva kan jeg installere? ==
 
 
 
En del programvare som UiB har lisensavtale for kan lastes ned til private pc-er for ansatte og studenter. Slik programvare kan deles inn i to grupper:
 
* [[:Kategori:Sitelisensprogramvare|Sitelisensprogramvare]], det vil si programvare der UiB har lisens som dekker alle ansatte og (i noen tilfeller) studenter.
 
* [[:Kategori:Programvare med innkjøpsavtale|Programvare med innkjøpsavtale]] som gir brukeren rett til installasjon på en UiB-maskin. Dette gjelder normalt programvare kjøpt av enheter ved UiB for bruk av ansatte.
 
 
 
Lisensavtaler som tillater bruk på privat maskin begrenser ofte bruksretten til jobb- eller studierelatert bruk. Se aktuell programvare for informasjon om bruksrett og tilgang.
 
 
 
[[Gratisprogramvare|Gratis programvare]] finnes også. Dette er altså programvare der de som har laget eller eier programmet ikke krever kjøp av egen lisens.
 
 
 
 
 
== Nedlasting ==
 
En del programvare som er fritt tilgjengelig for alle studenter og ansatte kan lastes ned fra: https://tjinfo.uib.no/program
 
 
 
 
 
== Trygg installasjon og bruk ==
 
 
 
=== Antivirus ===
 
Alle pc-er bør ha [[antivirusprogramvare]]. UiB har fra 2011 ''ikke'' lisensavtale for antivirusprogramvare på private maskiner, men det finnes både gratis og betalbare alternativer. Om din maskin ble levert med egen lisens på antivirusprogramvare kan det også være du har en sørvisavtale som forutsetter at denne beholdes. [[Antivirusprogramvare|- Les mer]]
 
 
 
=== Hold programvaren oppdatert ===
 
<div class="uib-important">
 
'''Husk å holde dine programmer oppdatert på din hjemme-PC! Gratis sikkerhetsverktøy finner du hos
 
[http://www.norsis.no/verktoy/Verktxy.html Norsk senter for informasjonssikring].'''
 
</div>
 
 
 
=== Begrens programvaren ===
 
 
 
Om du kun bruker administratorpålogging på maskinen bare når du trenger det, vil du også kunne stoppe uønsket programvare.
 
 
 
Vær kritisk til hva du laster ned: Trenger du programvaren? Er det trygt å installere det? Søk på nettet gir gjerne svar på dette..
 
 
 
: [[IT-sikkerhet|Les mer om IT-sikkerhet]]
 
 
 
 
 
[[en:Software on private PCs]]
 
 
 
[[Kategori:Privat datamaskin]]
 
[[Kategori:Programvare]]
 

Nåværende revisjon fra 28. jan. 2021 kl. 15:08