Optisk tegngjenkjenning

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 17. mar. 2011 kl. 11:46 av Edpjm (diskusjon | bidrag) (Opprettet side med info om OCR-tjenesten på UiB)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Informasjon.gif Under utvikling! Denne siden er under utvikling og ble sist oppdatert 17.03.2011 av Edpjm . Artikkelen kan eksistere på engelsk. Se etter en språklenke i menyen til venstre.


Optisk tegngjenkjenning, ofte omtalt med den engelske forkortelsen OCR, gjør det mulig å lese av skannede dokumenter og lagre innholdet som tekst i elektronisk form.

Et spesielt program kan gjenkjenne bokstaver, tall og andre tegn i innskannede dokumenter og lagre resultatet som tekst i et pdf-dokument. Når det som faktisk er tekst også blir lagret som tekst, gjør det et innskannet dokument mye mer anvendelig. Det går an å søke i dokumentet og du kan klippe og lime. Viderebehandling av (deler av) teksten vil derimot være mer egnet i et tekstbehandlingsprogram, eller du kan lime rett inn i e-post eller annet.

Studenter og ansatte på UiB kan sende et allerede innskannet dokument som vedlegg til en e-post til adressen ocr@uib.no. Da vil du få tilbake en e-post med det bearbeidede resultatet vedlagt som et pdf-dokument. Dette kan gjøres både fra ditt e-postprogram, eller fra en PullPrint-maskin.

Tekstgjenkjenning fra PullPrint-maskin

Fremgangsmåten for å lagre et innskannet dokument fra en PullPrint-maskin er ganske enkelt å skanne et dokument og sende det som vedlegg til ocr@uib.no.

 1. Legg dokumentet klart i øverset venstre hjørne på glassplaten. Pass på at det ikke ligger skjevt.
 2. Logg på PullPrint ved å dra ditt student- eller ansattkort gjennom kortleseren.
 3. Velg E-mail på displayet.
 4. Trykk på knappen for mottakeradresse, og skriv inn ocr@uib.no (du trenger ikke sende til din egen e-postadresse)
 5. Velg emne for meldingen og skriv inn.
 6. Klikk på Preferences og velg:
  • Svart/hvitt eller farger
  • Tekst, bilde eller blanding
  • Oppløsning: Høyest tall gir mer detaljer og normalt lavest feilprosent. Men er det mange sider med god kvalitet, kan man spare tid og lagringsplass ved å velge lavere enn maks.
 7. Klikk Send, og vent til dokumentet er skannet inn.
 8. Om ikke lenge skal en e-post merket [OCR] og innskrevet emne dukke opp i innboksen.

Merk at farget bakgrunn, kursiv, spesialtegn liten fontstørrelse (selvsagt) kan gi større feilprosent. En sjekk av resultatet kan derfor være nødvendig.