Gratisprogramvare

Fra IT-hjelp UiB
Revisjon per 9. mar. 2010 kl. 12:28 av Edpjm (diskusjon | bidrag) (Opprettet med basis i engelsk side)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Gratisprogramvare (Engelsk: freeware), er dataprogrammer som er tilgjengelig for bruk uten kostnad, eventuelt for en frivillig sum. Gratisprogramvare er ikke det samme som "fri programvare", som er programvare som (litt forenklet) kan kopieres, endres og(re)distribueres av hvem som helst uten avgrensning. Gratisprogramvare kan ha restriksjoner på bruk og tilgjengeliggjøring for andre. 'Fri programvare' trenger ikke nødvendigvis være gratis.

IT-avdelingen installerer også gratis programvare på UiB-maskiner. Noe av dette er også standard på alle pc-er som driftes av IT-avdelingen, som nettleseren Firefox fra Mozilla.

Nedlasting av gratis programvare er ofte lurest å gjøre fra hjemmesiden til den aktuelle programvaren, som for eksempel www.mozilla.org. En organisasjon, et firma eller privatpersoner kan stå bak slik programvare. Seriøsitet og støtte for slik programvare vil være varierende.

Advarsel: En del gratis programvare inneholder kode som kan gjøre ting du ikke ønsker. Det kan være virus, spionprogramvare, osv. Det er heller ikke all programvare som er like godt testet, eller som vedlikeholdes av seriøse utviklere, og kan derfor skape problemer for operativsystem eller annen programvare på maskinen. Man bør derfor ikke ukritisk laste ned og installere programvare fra Internett. Man bør heller ikke bruke administratorrettigheter på maskinen når man ikke trenger det.

Noe programvare kan være gratis for UiB-brukere utan at det er gratis for alle i hele verden. Det kan for eksempel være gratis så lenge programvaren ikke brukes kommersielt eller i kommersiell virksomhet, elelr gratis for utdanningsinstitusjoner. En del programvare dekkes også av sitelisens avtaler inngått av departementet, Unifob eller UiB, i noen tilfeller kan en slike site (eng) være en eller flere enheter ved UiB.