Passord
Se også:
Pass på passordet!
Ikke oppgi passordet ditt til noen
Passord beskytter din personlige informasjon og identitet mot misbruk. Derfor må du ikke oppgi dette til noen, hverken på e-post, telefon eller på noen annen måte. IT-avdelingen vil ikke spørre deg om passordet ditt, vi har de nødvendige verktøy for å kunne utføre arbeidet uten ditt passord.
Ikke bruk passordet ditt andre steder
UiB-passordet skal kun brukes sammen med din UiB-brukerkonto for tilgang til tjenester og systemer ved UiB, eller for Eduroam-pålogging ved andre forsknings- og utdanningsinstitusjoner.
Passordbytte skal gjøres i UiBtilgang
Passordbytte for din brukerkonto ved UiB skal kun gjøres via UiBtilgang, på [1].
Se også informasjon i UiBhjelp.
Hvordan lage et godt passord
Et godt passord skal være vanskelig å gjenskape for en annen part. I dag finnes det mange ulike teknikker for å gjenskape et passord. Derfor må passordet ditt være godt nok rustet til å tåle disse.
Det viktigste med et passord er lengden og kompleksiteten:
Lengde: bruk minst 10 tegn i passordet. Lengre passord kan med fordel benyttes. Kompleksitet: ”Ski37$koen” er mer komplekst enn ”ski37skoen”
Tenk også på følgende når du lager passord
- Konstruer passordet slik at det er greit for deg å huske
- Bruk store og små bokstaver om hverandre (”SkIsKoen”) sammen med tall og/eller blank (mellomrom) eller andre tegn i passordet (”SkI37sKoen_”)
- Unngå språkavhengige tegn som du kan risikere å ikke ha tilgang til ved pålogging
- Passordet skal ikke kunne gjettes. Ikke bruk kun et vanlig ord, personnavn eller navn på brukerkonto verken fremlengs eller baklengs i passordet.
- Setter du sammen flere ord til en spesiell setning som bare du kjenner nøyaktig, kan det vere lettere å huske et lenger passord.
NB! Eksempel-passordene over må ikke benyttes, heller ikke passord som likner på disse.
Hvordan behandle passordet?
Ikke oppgi passordet til noen. Passordet er bare ditt og er din sikkerhet mot misbruk av din elektroniske identitet.
Ikke skriv ned passordet ditt. Unngå at andre kan tilegne seg passordet ditt.
Passord må ikke sendes over e-post eller telefon. Alle forespørsler etter passord på e-post kan du betrakte som forsøk på å svindle deg.
Ikke bruk UiB -passordet til pålogging på andre systemer. Ikke alle systemer som krever pålogging har like god sikkerhet ved sending eller lagring av passord. Spesielt passord som sendes over Internett kan komme på avveie. Internett-adresser med https i stedet for bare http i starten betyr at informasjonen sendes kryptert, og er dermed sikrere.
Offentlige PC-er må betraktes som usikre. PC-er på Internett-caféer, kiosk-løsninger, flyplasser mv., bør bare brukes til generell surfing. Unngå bruk av sensitiv informasjon på slike maskiner; passord, bank- og personlysninger.
Kontakt BRITA hvis du lurer på noe
Det finnes ingen dumme eller tåpelige spørsmål rundt IT-sikkerhet. Hvis du lurer på noe, kontakt oss gjennom UiBhjelp, eller på itchat.uib.no eller telefon 555 84700, så skal vi prøve å hjelpe deg så godt vi kan.