Nettbrett

Fra IT-hjelp UiB


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?


Nettbrett (engelsk: tablet computer) er en datamaskin med berøringsskjerm og nettilgang. Den er vanligvis større enn en smarttelefon, men tynnere og lettere enn en bærbar pc.

Et nettbrett har vanligvis ikke tilknyttet fysisk mus eller tastatur. Navigering gjøres på berøringsskjerm ved hjelp av fingre eller pekepenn, eventuelt digital penn. Skriving gjøres for det meste ved hjelp av et virtuelt tastatur som vises på skjermen ved behov. Men det finnes muligheter for å koble til fysisk tastatur. Det er også laget programvare som til en viss grad kan gjenkjenne og digitalisere håndskrift.

Det lages nå også bærbare pc-er med berøringsskjerm, og smarttelefoner på størrelse opp mot små nettbrett. Telefonsamtaler med eller uten video kan gjennomføres over Internett på alle disse enhetene. Operativsystemer og brukergrensesnitt glir også mer over i hverandre. Grensene viskes dermed gradvis ut mellom smarttelefon, nettbrett og (bærbar) pc.

IT-avdelingen har testet og laget bruksanvisninger for to typer nettbrett som kan kjøpes via UiBs avtaler:

Se også:

IT-avdelingens anbefalinger for trygg bruk av nettbrett og smarttelefoner - med sikkerhetstips og konkrete bruksanvisninger