LyX

Fra IT-hjelp UiB


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?

Informasjon.gif Under utvikling! Denne siden er under utvikling og ble sist oppdatert 11.04.2011 av St01368 . Artikkelen kan eksistere på engelsk. Se etter en språklenke i menyen til venstre.

Fritt program
Bruksområder
Produksjon av tekst til artikler, hovedoppgaver, lærebøker og annet.
Kort om programmet
Hjemmeside http://www.lyx.org/
Lisens GNU GPL v2 or later
Tilsvarende program Scientific Workplace, Microsoft Word et. al., OpenOffice.org
Tilgjengelige plattformer WinLinuxMac OS
Pakket av IT-avdelingen Linux

Hva er LyX?

LyX er et programsystem som er laget for å produsere tekster, med særlig vekt på funksjoner som er nyttige for å produsere vitenskapelige teskter til hovedoppgaver, artikler, lærebøker og undervisningsmateriell.

What You See Is What You Mean

LyX hjelper deg med å lage pene dokumenter, og lar deg fokusere på dokumentets struktur, heller enn utseende. Det skiller seg fra grafiske tekstbehandlere, og bruker paradigmet What You See Is What You Mean. Hjemmesiden til LyX har mer informasjon om dette paradigmet, og hva det betyr for deg.

Brukergrensesnitt til LaTeX

LyX er primært et brukergrensesnitt til LaTeX. Men det stopper ikke der. LyX kan integrere ulike programpakker, og på denne måten fungere som et enhetlig grensesnitt for å produsere videnskapelige tekster. Eksempler på programsystemer som kan brukes med LyX er Octave, Maxima og GNU R. Octave og Maxima kan brukes for å gjøre numeriske og symbolske regneoperasjoner, henholdsvis, og GNU R er et programsystem for statistiske beregninger. LyX kan sy det hele sammen til en pent formatert PDF, klar til å sendes i trykken.

Hva er LaTeX, og hvorfor bruke det?

LaTeX spiser ikke dokumentet ditt. Aldri. Æresord. Alt innhold i dokumentet, både tekst og formateringskoder, er lesbart for lekfolk. Selv om det oppstår en liten feil i dokumentet er det ofte mulig å rette det opp uten å skrive hele dokumentet på nytt.

LaTeX forlanger at du konsekvent bruker funksjonene for struktur gjennom hele dokumentet. Resultatet blir derfor enhetlig og pent. LaTeX er kjent for å produsere vakre sider med tekst og figurer.

Mange tekstbehandlere lagrer informasjonen om innholdet i dokumentet i mer eller mindre lesbare filer. Selv med de nye XML-baserte formatene kan det være vanskelig å rekonstruere et ødelagt dokument.

Selv om mange tekstbehandlere har støtte for å lage og vedlikeholde strukturerte dokumenter, er disse funksjonene ofte vanskelige å bruke til vitenskapelige tekster. Feil bruk av maler for overskrifter og avsnitt kan utføre uopprettelig skade.

Hvorfor LyX?

Mange synes LaTeX er vanskelig å lære, og sammenligner å bruke LaTeX med å programmere dokumentet selv. LyX er laget for å gjøre det enklere å bruke og lære LaTeX. Man kan hele tiden redigere LaTeX-koden direkte hvis man ønske det. På mange måter kan man sammenligne LyX med WordPerfect 5.1 for DOS.

Mange synes LyX er vanskelig å lære også. Her er en liten samling lenker med informasjon om hvordan man kan bruke LyX: