Inkscape

Fra IT-hjelp UiB


Informasjon.gif Har du lyst til å gi oss en
Tilbakemelding
på denne siden?
Fritt program
Bruksområder
Program for vektortegning
Kort om programmet
Hjemmeside http://inkscape.org/
Lisens GNU GPL v2
Tilsvarende program Adobe Illustrator, CorelDraw, Xara X, noen av funksjonene i Adobe Acrobat Pro
Tilgjengelige plattformer WinLinuxMac OS
Pakket av IT-avdelingen WinLinux

Hva er Inkscape

Incskape er et tegneprogram som benytter paradigmet vektortegning. Dette paradigmet baserer seg på å tegne pukter, linjer, kurver og former for å representere tegningen. Disse kan så redigeres individuelt og uavhengig av hverandre. Programmet kan også plassere, skalere, strekke og rotere punktgrafikk på samme måte som de andre objektene. Fordelen her er at vektortegningen representerer hvordan punktgrafikken skal manipuleres uten å endre selve bildefilen.

De ulike objektene kan stables oppå hverandre i en gitt rekkefølge innenfor ett eller flere lag, og lagene kan også stables oppå hverandre. De forskjellige objektene og lagene kan gis ulike farger, gradienter, synlighet og størrelse. Det endelige resultatet kan eksporteres som punktgrafikk eller ulike formater for vektorgrafikk.

Sammen med Scribus og Gimp kan Inkscape danne en komplett verdikjede for digital bildebehandling og destop publishing. Inkscape kan med varierende hell importere PDF-filer og filer som er laget i Adobe Illustrator. Standard filformat for Inkscape er W3C SVG.

Inkscape i forhold til andre programmer

Inkscape kan åpne filer fra andre programmer med relativt godt resultat. Det er likevel viktig å lese dokumentasjonen om dette, og om hvilke filformat Inkscape kan arbeide med.

CorelDRAW

Inkskape kan åpne CorelDRAW sine filer ved hjelp av en tredjeparts oversetter. Denne blir integrert i Inkscape sin 'Åpne fil'-funksjon, slik at det ikke er vanskelig å gjøre dette. Inkscape kan ikke lagre CorelDRAW-filer, men det finnes andre filformat som begge programmene kan lese og skrive.

Last ned programmet UniConvertor for å kunne åpne filer fra CorelDRAW i Inkscape.

Les mer om dette her

Adobe Illustrator

Inkscape kan arbeide med filer fra Adobe Illustrator direkte.

PDF-filer

Inkscape kan også redigere PDF-filer direkte. Hvis filen er laget med Adobe programmer, kan det være verdt å merke seg det som står om dette i Inkscape FAQ.